Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2022

Gösterim: 837

ÜNİVERSİTEMİZ AFET VE ACİL DURUM ÇALIŞMALARI VE TOPLANTISI

Güney Marmara bölgesi, can kaybına, altyapı ve mülk tahribatına neden olan sel, tayfun,  toprak kayması, deprem, tsunami ve volkanik patlamalara maruz kalan bölgelerden biridir. Bu afetlerin hızı ve yoğunluğu önemli ölçüde arttığından, ulusal afet yönetim kuruluşlarının afet müdahalesinin tüm yönlerinde koordinasyon ve liderlik yapma kapasitesi ihtiyacı da artmaktadır. 
Afet ve acil durumlara hazır üniversite, bölgesel liderlik yaklaşımına uygun 2021 yılı Türkiye Afet Eğitim Yılı kapsamda "Balıkesir Valiliği Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) İle Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Arasında Afet Farkındalık Eğitimi İş Birliği Protokolü" imzalanmıştır. Protokol 4. maddesinin h fıkrası uyarınca "2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı" faaliyetleri kapsamında eğitimlerin planlanması ve yürütülmesi için Doktor Öğretim Üyesi Ersoy KUTLUK Koordinatör, Öğretim Görevlisi Fehim GÖZE (Yrd.) Şube Müdürü Melike BEŞLER (Üye) Şube Müdürü Mustafa PARLAK (Üye) 07.07.2021 tarihli ve E-71333010-050.99-16536 sayılı Rektörlük oluru ile "Eğitim Komisyonu" oluşturulmuştur.
İlgili protokol çerçevesinde üniversitemiz bünyesinde akademik ve idari personellere Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Eğitim Komisyonu tarafından 9 Kasım 2021  tarihinde Afet Farkındalık Eğitmen Eğitimi, 20 Kasım-4 Aralık 2021 tarihleri arasında https://egitim.bandirma.edu.tr adresinden “Afet Farkındalık  Eğitimi ” öğrencilere düzenlenmiş ve BANÜ Afad ile İRAP Balıkesir AFAD WhatsApp grupları kurulmuştur.
Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü eşgüdümünde, Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik gereği “Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı” tespiti 04.11.2021 tarihinde, Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı ve Bandırma Belediye Başkanlığı personellerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda yapılmıştır. “Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı” olarak; merkez yerleşke geçici spor salonu ve peyzaj alanı yanı bölümün tesis edilmesine karar verilmiştir. İlgili alanın Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bildirilmiş ve ilgili alan için “Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı” Bandırma Belediye Başkanlığı’na levhası temini edilmiş ve diğer yerleşkelerde tamamlanmıştır.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca, afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu  ve  bütünleşik  afet  yönetimi  anlayışı  ile  2021  Afet  Eğitim  Yılında  verilen  eğitimlerin  ve yürütülen çalışmaların teoriden pratiğe dönüştürülmesi, davranış değişikliği sağlanması ve toplumda risk azaltma kültürünün yaygınlaştırılması, birlikte çalışma becerisi geliştirilerek olası afetlere karşı hazırlıklı olunması  amacıyla,  2022  yılı "Afet Tatbikat Yılı"  olarak  ilan  edilmiştir. İlgili takvim gereğince üniversitemizde Afet Farkındalık Eğitmenleri, ilgili akademik ve idari personeller, öğrenciler,  topluluklar ve özellikle Tahliye ve Yerleştirme Planlama Çalışma (TYPÇ)  kapsamında görevlendirilen personellerin katılımıyla "Yangın ve Tahliye, Deprem Anı Uygulama ile Sivil Savunma İkaz ve Alarm" ‘’İSG Acil Durum’’ tatbikatları 6-7 aralık 2022 tarihlerinde Merkez Yerleşkede gerçekleştirilmiştir.
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Çalışma Hizmet Grupları içerisinde yer alan Tahliye ve Yerleştirme Planlama Çalışma (TYPÇ) Grubu Ana Çözüm Ortaklığı görevi Balıkesir İl Jandarma Komutanlıklarınca yürütülmektedir. Balıkesir İli Tahliye ve Yerleştirme Planlama Grubu planlarının güncellenmesi çalışmaları kapsamında; Tahliye ve Yerleştirme Planlama Çalışma (TYPÇ) ekiplerinde görevlendirilmek üzere personel mevcudunun asgari %25'i oranında Balıkesir İl Jandarma Komutanlığına ilgili bildirim yapılmış ve takip edilmektedir.
Afet risklerini azaltmak için hazırlanan Balıkesir 2021-2026İ l Afet Risk Azaltma Planı (İRAP),  kapsamında 2022  yılı  içerisinde  ülke genelinde 5 temel amaç ve 32 hedef çerçevesinde 54.302 tematik tatbikat planlanarak, tüm tatbikatların yer, zaman, ana sorumlusu ve paydaş bilgisi ilgi yazılar ile bildirilmiştir. Üniversitemize yüklenen görevler Doktor Öğretim Üyesi Ersoy KUTLUK ve  Öğretim Görevlisi Fehim GÖZE tarafından İRAP Eylem İzleme ve Değerlendirme Formları Veri https://irapizleme.afad.gov.tr  adresine takvim doğrultusunda online yapılmaktadır.
Balıkesir İl Afet Risk Azaltma Planında üniversitemize görev tanımlanan  ‘’A1- H8-E8 İlimizdeki jeoloji, jeofizik, inşaat, mimar, şehir plancıları ve doktorları kapsayacak şekilde afet risklerinin azaltması ile ilgili eğitim düzenlenmesi’’ başlığı gibi sorumluluklar bulunmakta olup, yeni görevler ile 2026’ya kadar güncellenerek takip edilmesi gerekmektedir.
16 Kasım 2022 tarihinde Balıkesir AFAD Müdürlüğü ile Komisyonumuzun Balıkesir’de yaptığı toplantı da kurulması planlanan Üniversite İlkyardım Eğitim Merkezi için karşılıklı bilgi alışverişi, eğitim protokolünün nasıl sürdürüleceği, tatbikatlarda üniversitemizin desteklenmesi konusunda değerlendirme yapılmıştır.
Bütün sıralanan konuları içeren 6 aralık 2022 tarihinde Merkez Yerleşkede Genel Sekreterimiz Cihangir Boz, İSG Koordinatörümüz Öğr. Gör. Fehim Göze, İGU Öğr. Gör.Mesut Ulu ile Muhammed Ali Nalbant, Balıkesir AFAD uzmanları ve Bandırma Kaymakamlığı Afet ve Acil Durum sorumluları bilgi paylaşım toplantısı gerçekleştirilmiştir.

 


Fotoğraflar